Biedronki i Sowy zdobywają tytuł „Małego Kucharza”

Dnia 10 maja dzieci z grup „Biedronki” i „Sowy” wzięły udział w warsztatach robienia pizzy w restauracji „Azzurro na Skarpie” w Toruniu. Dzieci miały okazję dowiedzieć się skąd wywodzi się pizza, jak ją prawidłowo przygotowywać. Po pokazie dzieci przystąpiły do samodzielnego przygotowania pizzy ze swoimi ulubionymi składnikami – rozciągały ciasto, smarowały sosem pomidorowym, układały ulubione produkty. Jak przystało na prawdziwych szefów kuchni z przygotowaniem pizzy dzieci poradziły sobie znakomicie. Zajęcia kulinarne to dla dzieci fascynująca podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Dzięki zabawie w gotowanie połączonej z elementami terapii sensorycznej w prosty i przyjemny sposób możemy wspierać dzieci w poznawaniu zmysłowym i rozumieniu przez nie otaczającego ich świata. Mają one nauczyć dzieci czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw. Ponadto rozwijają swoją kreatywność, samodzielność, sprawność manualną, zapoznają się z zasadami savoir- vivre przy stole. Serdecznie dziękujemy Właścicielom i Pracownikom Pizzerii za miłe przyjęcie i smaczne warsztaty. Następnie przedszkolaki udały się do Ogrodu Zoobotanicznego,  wycieczka okazała się nie tylko wspaniałym przeżyciem, ale również atrakcyjną lekcja przyrody. Pobyt ogrodzie dostarczył im wiele radości był dla nich wspaniałą lekcją przyrody przeżytą w ciekawym i atrakcyjnym miejscu. Pełne nowych wrażeń, maluchy wróciły całe i zdrowe do przedszkola, gdzie już czekali na nie stęsknieni rodzice. Kinga Żółtewicz, Ewa Zielińska


Comments are closed