Owocowy zawrót głowy – Odkrywcy

W bieżącym tygodniu „Odkrywcy” poznają sad. Wtorkowy dzień minął nam bardzo pracowicie, nie było nawet czasu na wykonanie dokumentacji fotograficznej. Przedszkolacy wybrali się na pobliski stragan owocowo-warzywny – wiedzą, że nie powinny w takiej gromadzie i bez maseczek wchodzić do sklepu. „Odkrywcy” potrafili nazwać wszystkie dary jesiennego sadu i ogrodu. Dokonaliśmy zakupu śliwek, jabłek i gruszek. Po powrocie do sali dzieci pomogły przygotować owoce na kompot, a pani kucharka dokonała pasteryzacji trzech słoików. Czwarty słoik nie został poddany temu procesowi po to, by sprawdzić czy uczony – Pasteur miał rację, mówiąc, że wysoka temperatura konserwuje owoce (żywność)? Odkrywcy pracowali z ogromnym zapałem i bardzo szczegółowo opowiedziały o swojej pracy Pani Hani.


Comments are closed