„Pszczółki” poznają smaki jesieni

Pod koniec września w ramach realizowanej tematyki dzieci z grupy „Pszczółki” uczestniczyły w zajęciach, na których poznawały owoce i warzywa dojrzewające jesienią w polskich sadach i ogrodach.  Dzieci poznawały wygląd jabłek, gruszek, śliwek, winogrona, marchewki, papryki, buraczka, cebuli, dyni określały ich kształt i kolor. Porównywały wielkość pestek. Rozpoznawały owoce i warzywa za pomocą dotyku i węchu oraz próbowały kawałków podanych przez nauczyciela. Dowiedziały się jak ważne miejsce zajmują owoce i warzywa w diecie człowieka i dlaczego należy myć ręce i owoce przed ich zjedzeniem. Bawiły się przy piosenkach „Małe czerwone jabłuszko” i „Ruda Marcheweczka” .  Na koniec zajęć dzieci (z pomocą pań) własnoręcznie przygotowały sałatkę owocową, którą zjadły ze smakiem.

Lucyna Baźmirowska

Comments are closed